23 December 2013, 17:25
Kommentarer (0)
SMAKEN&AV&JAPAN
Just ja, det här är ju inte riktigt min blogg om jag inte skriver lite om den japanska smakupplevelsen också - SÅÅ GOOOTT! Och maten är ju typ 50% av upplevelsen när man reser, lika exciting att välja rätt varje gång. Ris eller nudlar för det mesta är det så klart som gäller, men jag gillar att man ofta får ett helt set - ofta med misosoppa, en bit tofu och lite japanska pickles.
Udon, de tjocka nudlarna som de också äter här i HK, är så roliga att äta! För att de är så tjocka, som maskar helt enkelt. Kalla i en sallad med sesamdressing, eller varma i en soppa eller gryta. En wok eller soppa (ramen) med nudlar, eller en skål med ris med lök, kött, tofu, grönsaker och ingefära är väl det mest vanliga. Är man mindre hungrig kan det räcka med ett par risbollar med seaweed och misosoppa. Bönor och tofu finns i allt, och vill man ha en laxfilé eller köttbit är de ofta kryddade med de goda japanska smakerna. För vem åker till Japan för att äta en västerländsk biff? När det kommer till frukosten dock håller jag mig gärna till det lite mer vanliga - jag behöver inte äta ris och nudlar tre gånger per dag!
Sen är det ju sushin så klart. Jag åt världens godaste sushi bowl i Tokyo. Punkt. Okonomiyaki är en pannkaka/omelett/pizza gjord på kål som grund. Sen är det väl blandat med ägg, några konstiga rotfrukter, lök, andra okända japanska ingredienser, kött, grönsaker, och något mystiskt på toppen. Stekt och serverat med goda såser. Detta kan ha varit den bästa måltiden på hela resan.
Sen finns det ju HUR mycket snack som helst, det är galet. Crackers, buns, nötter, risbollar, mjuka kakor, hårda kakor, grillade fiskbollar, kastanjer, mochi.. Det mest kända och som säljs överallt är dock yatsuhachi - en fylld trekant av en deg gjord på rice flour och stoppad med alla möjliga smaker så som red bean, banana/chocolate, peach, green tea, sesame, etc. etc. Slemmigt, men mättande!
Kommentarer
Trackback