05 November 2013, 16:21
Kommentarer (0)
LJUDET&AV&PALMBLAD
Efter att ha börjat morgonen med att ta bussen klockan 7 till flygplatsen var vi efter flyg, taxi och färja framme på Bantayan Island strax innan 17 där vi mötte upp Laure och Johanna. Vi firade alla med varsin mangoshake - idag fanns det mango i träden! Det blev snart mörkt och för första gången på länge kunde vi ordentligt se himlens alla stjärnor igen, på en sådan där annorlunda stjärnhimmel som man ser på andra sidan världen. Stjärntecknen är liksom inte där de brukar vara.
Hur som helst låg jag länge i solstolen på stranden den kvällen, lyssnade till vågorna och det härliga ljudet av palmernas löv (?) som sprattlar mot varandra i vinden och som nästan låter som regn. Jag bara tittade upp där i den stora mörkan där uppe och filosoferade lite så där som man lätt gör när man känner sig väldigt liten. Härlig känsla.
Eftersom vi var trötta gick vi och la oss tidigt, och vaknade även tidigt av solen efter en lång och skön sömn morgonen därpå. En hel dag på stranden, direkt utanför huset, med frukost i sanden, en bok i den svalkande vinden, en mango shake på eftermiddagen, ljummet salt havsvatten runt kroppen - ända tills solen gick ner.
Då gick vi efter solnedgången en kort strandpromenad till byn där RnB-musiken dunkade. Fest? Nej, bara byns invånare som firar lördag kväll och massor med glada leenden, välkomnande ord och söta barn som spelade om chipspåsar. Vi avnjöt en stor, löjligt billig, middag (ungefär 30 kronor) på resorten Anika bredvid innan vi tog varsin drink i sanden och åter igen sov innan klockan slagit 22.
Morgonen därpå åt vi frukost och beställde med oss en lunch innan vi satte oss i en liten båt som tog oss till Virgin Island 20 minuter bort. Om möjligt var sanden ännu vitare, vattnet ännu klarare, snäckorna ännu finare och vi var helt ensamma. Paradis!
Radical Face har verkligen den härligaste strandmusiken. Badade, läste, pratade, lyssnade och åt gjorde vi fram tills kvällningen då vi fortsatte slappandet på hemmastranden innan vi barfota gick över till middagen bredvid. Trots en lite längre väntan var min "dyra" lök- och paprikafyllda helgrillade bläckfisk för 40 kronor VÄL värd väntan - herregud vad gott.
Måndagen började fint med frukost i solskenet, men snart började det regna och vågorna gick höga. Efter att vi checkat ut myste vi i en av strandhyttorna med varsin bok i regnet innan vi tog den tidigare färjan kl 15:30 tillbaka till den stora ön Cebu, vilket var tur då den senaste var inställd på grund av vädret. En timmes färjetur på stormigt hav började vår resa tillbaka till Hong Kong. I hamnen väntade vi i mörkret i 90 minuter istället för 10 på en taxi/bil som skulle ta oss 2,5 timmar tillbaka till Cebu City. Beväpnade skumma typer häckade i området, men trots en viss tvekan kunde vi till slut lita på att vår chaufför tog oss levande till Maya Mexican Restaurant som vi hade googlat fram.
Där var vi äntligen runt 20:30 och kände oss som riktigt rika människor i en lyxig restaurant, vilket vi nog även klassades som. En vattenflaska, en melonshake, 1/4 nachotallrik, 1 rätt med enchiladas, 1/2 mango cheesecake och 1 mojito gick på ungefär 130 kronor. Jag förstår inte. En ordentlig och god mojito för 8 kronor? En näst intill tre timmar taxiresa för 160 kronor, 40 kronor var? Filippinerna är ett mixat, fint och annorlunda land som blandar hög kriminalitet med fina stränder, trevliga människor, fattigdom, sunkiga hus, västerländska män med filippinska kvinnor och sprudlande byar och marknader. Västerlänningar som vi är var vi ändå ganska så utomordentligt jättenöjda med att i lung och ro och säkerhet spendera de näst sista timmarna på denna fancy, men ack så billiga, restaurang.
Vi hängde på Maya tills de stängde vid midnatt och tog taxin till flygplatsen där de till min stora gläde spelade julmusik under de 5 timmarna vi spenderade där. En aning mindre och ofancigare än Singapores flygplats, men äsch. Vi landade i ett mulet HK 8:30, hoppade på bussen hem och hakade på vardagen med lektioner, läxor och träning. Det är så det ska vara!
Kommentarer
Trackback